+31 (0)50 7271030

foto-1-blog-18-e1570388712561

Wat kan 5G betekenen voor energiebesparing?

Vandaag besteden we aandacht aan een fenomeen dat nog in de kinderschoenen staat maar waar al veel over is gezegd en geschreven: 5G. Wat is 5G? Een vraag waar we in dit blogbericht proberen een antwoord op te geven.

Wat is 5G?

5G staat voor de nieuwste generatie mobiele communicatie en is de opvolger van 4G. 5G is vele malen sneller dan 4G. 5G kan meer data versturen, is betrouwbaarder en zorgt voor een langere batterijduur. De 5G techniek gebruikt een grotere bandbreedte. Dat wil zeggen dat er een grotere hoeveelheid data tegelijkertijd kan worden verstuurd. Dat betekent dat behalve telefoons ook andere apparaten gebruik kunnen maken van 5G. Hierbij kan je dan denken aan zelfrijdende auto’s of drones. De mogelijke snelheden van 5G zijn zo hoog dat het een serieuze vervanger kan worden van ‘vast internet’. Huidige glasvezelkabel en DSL verbindingen zouden overbodig kunnen worden.

Wordt 5G al gebruikt?

Zoals gezegd staat 5G nog in de kinderschoenen. Pas in 2020 worden de eerste netwerken verwacht. De Europese Unie wil dat in 2020 elke lidstaat een stad met 5G-dekking heeft. ‘Zonder deze technologie stagneert onze economie’, schrijft minister Kamp van Economische Zaken. Er wordt dan ook volop mee geëxperimenteerd. Na enige research ontdekken we dat Noord-Groningen sinds juni 2017 dé proeftuin is voor 5G. Hiervoor is een speciaal 5G-lab opgericht dat wordt geleid door 5Groningen; een initiatief van Economic Board Groningen. Het 5G lab test 5G toepassingen op het gebied van zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en de leefomgeving.

5G inzetten voor energiebesparing

Normakk is natuurlijk benieuwd naar de mogelijkheden die 5G kan bieden op het gebied van energiebesparing. Zo ontdekten we het pilotproject dat ACS heeft uitgevoerd in samenwerking met Vodafone. ACS zegt: “Vanaf 2018 is energiemanagement voor veel gebouwen verplicht. Dit is een maatregel die ingesteld is door de Rijksoverheid. Hierbij is energiemonitoring en optimalisatie van het energiegebruik een must-have. Zonder inzicht in het energieverbruik is het immers lastig om de grote energie verbruikende systemen in uw gebouw te lokaliseren.”

Pilot voor energiebesparing

Met het pilotproject onderzoekt 5Groningen hoe ver je kunt gaan met energiebesparende maatregelen. Hiervoor heeft ACS – Connected Buildings oa. in het gemeentegebouw van Uithuizen zgn. ‘Climate Feedback Sensoren’ geplaatst. Deze apparaatjes meten continue het klimaat in het gebouw en verzamelen daarnaast feedback van de gebruikers. Deze data worden verzonden via 5G.
‘Het doel van de pilot is te onderzoeken hoe ver we kunnen gaan met energiebesparende maatregelen,’ aldus Willemijn Visscher, projectleider bij ACS. ‘Wij verwachten dat we energie kunnen besparen én de klimaatbeheersing in gebouwen kunnen verbeteren. In deze eerste pilot willen we bekijken hoe de dataverzending via 5G verloopt.’

Testresultaten positief

De eerste resultaten van de tests zijn inmiddels binnen en de voorlopige conclusie is dat de ‘Climate Feedback Sensor’ een prima manier is voor energie-monitoring en optimalisatie. Uit deze pilot blijkt dat door te werken met 5G je als onderzoeker niet afhankelijk bent van het gebouw en kan je meer draadloze veldapparatuur inzetten. Echter, na deze pilot is ook gebleken de markt er nog niet klaar voor is. De reden? Het 5G netwerk biedt nog niet voldoende dekking voor deze dienst. Maar dat zal in de nabije toekomst zeker veranderen. Normakk zal hierover in toekomstige blogberichten blijvend aandacht aan besteden.