+31 (0)50 7271030

Ventilatie

Ventilatie, wel of niet essentieel voor de energieprestatie?

Ventilatie staat vol in de spotlights! Of het nu gaat om frisse scholen, gezonde kantoren of een prettig binnenklimaat in huis: goede ventilatie krijgt de aandacht die het verdient. Consumenten en professionele opdrachtgevers zijn kritischer dan ooit en nemen geen genoegen meer met hoge CO2-niveaus. De coronacrisis en de vraag naar virusvrije binnenruimtes, gaf het doorslaggevende zetje in een trend die al langer zichtbaar is. Een bewezen gezond binnenklimaat wordt een basisbehoefte.

Ventilatie gaat over luchtkwaliteit

Op het online ventilatiecongres Vent Event dat op 1 juni werd gehouden, sprak Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs over het belang van goede ventilatie in relatie met BENG (energieprestatie) Wat is het belang van goede ventilatie in relatie met de energieprestatie, de BENG. Als men praat over ventilatie dan gaat het in wezen over de luchtkwaliteit van de ruimte. In hoeverre wordt er met de nieuwe energieprestatie-regeling rekening gehouden met een optimale luchtkwaliteit?

Energieprestatieberekening

Op dit moment wordt er vooral gekeken naar de scores op de energieprestatieberekening. En die bepaalt dan welk ventilatiesysteem er wordt gekozen. Dit is volgens Harm Valk de omgekeerde wereld. Want deze is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de installatie en van het gebruik. Harm Valk pleit voor het bewaken van de luchtkwaliteit door gebruik te maken van systemen met CO2-bewaking en voor een herziening van de bouwregelingen t.a.v. de ventilatie.

CO2 bewaking

Ventilatiesystemen met CO2 bewaking werken met een sensor en zijn daardoor energie-zuinig. Het ventilatiesysteem treedt in werking zodra er mensen in de betreffende ruimte aanwezig zijn. Want mensen produceren CO2 via de uitademing. Ook houdt het systeem gelijke tred met de hoeveelheid mensen in de ruimte. Daarnaast kan een dergelijk systeem zo ingesteld worden dat stoorzenders als geluid en tocht worden vermeden wat bijdraagt aan comfort. Cruciaal hierin is de deskundigheid van de installateur die zorg draagt voor een juiste plaatsing en inregelen van de installatie.

Bouweis is leidend

In de bouwregelgeving is op dit moment de hoogte van het CO2 gehalte leidend voor de bouweis. Deze is nu gesteld op 1200 ppm CO2. Het blijkt dat dit geen hard getal is maar vooral een hygiënische grenswaarde. De daadwerkelijke luchtkwaliteit wordt beter zodra dit getal daaronder blijft. Het advies volgens Harm Valk is dan ook om onder de 800 ppm CO2 te blijven. Volgens Harm Valk zijn er tevens nieuwe onderzoeken gedaan door TNO waaruit blijkt dat behalve de CO2 gehalte ook de hoeveelheid fijnstof, dat onder andere ontstaat tijdens het koken, van grote invloed zijn op de luchtkwaliteit.

Evenwicht tussen energieprestatie en ventilatie

Het blijft lastig om een evenwicht te vinden tussen energieprestatie en de kwaliteit van ventilatie. Belangrijk is om te blijven nadenken over de integrale kwaliteit van het binnenklimaat en niet alleen te kijken naar de energieprestatie. Harm Valk benadrukt: “blijf vooral kijken naar een gezond binnenklimaat en houdt rekening met comfort.”