+31 (0)50 7271030

Foto blogbericht #49

Passieve koeling in nieuwbouw als energiezuinige oplossing tegen oververhitting

Het is eindelijk zomer in het land! De temperaturen lopen op. Vooral in goed geïsoleerde nieuwbouw kunnen we last krijgen van de warmte. We beginnen te zweten, krijgen dorst en ervaren stress. Het is een uitdaging gebleken om goed geïsoleerde en luchtdichte woningen op energiezuinige wijze koel te houden. Huidige bouweisen stellen optimale isolatie voor. Dit is zeer voordelig om de koude buiten te houden ten tijde van strenge winters. Een groot nadeel is wel dat de warmte tijdens hittegolven niet of nauwelijks weg te krijgen is zonder actief te koelen. Om dit te ondervangen is koeling nu een integraal onderdeel van het gebouwontwerp.

Passieve koeling

Voor gebouwbezitters is het belangrijk om aandacht te schenken aan maatregelen die oververhitting tegengaan! Dat kan op een actieve manier door ‘actief’ te koelen met een airco bijvoorbeeld. Maar je kan ook ‘passief’ koelen. Dit kan je bereiken door te werken met buitenzonwering in combinatie met ventilatieve koeling. Daardoor ontstaat er een koel binnenklimaat dat op een natuurlijke manier beheersbaar blijft. Actief koelen is aangenaam maar verbruikt ook enorm veel energie. Een kleine airco levert al gauw een gemiddeld meerverbruik van 700 kWh per jaar op. Zonwering, in de vorm van doekzonwering of architecturale zonwering, zorgt voor een daling van de koellast tot 63% en een aanzienlijke temperatuurdaling. Deze alternatieve manieren van koelen zijn energievriendelijk en duurzaam. Er valt dus te pleiten voor het stimuleren van passieve koeling.

Oververhitting door strenge bouwnormen

Wat is de oorzaak voor deze oververhitting in gebouwen? Behalve de strenge bouwnormen ten aanzien van isolatie zijn ook de grote raampartijen vaak de oorzaak van mogelijke oververhitting in gebouwen. Daarmee verschuift het energieprestatievraagstuk van de winter naar de zomer. Isolerende maatregelen om de koude buiten te houden, zullen de warmte in de zomer ook binnenhouden. Het is daarom enorm belangrijk om in de ontwerpfase rekening te houden met het minimaliseren van de koellast. Slimme buitenzonwering én nachtventilatie bieden de oplossing.

Oplossingen tegen oververhitting

In het bouwontwerp staan de architecten voor de uitdaging om de zon op de juiste momenten te weren. Een goede indeling van de ramen en een bijpassende zonweringstrategie dragen enorm bij aan de zonwering. Daarnaast kun je veel warmte kwijtraken met nachtventilatie door luiken tegenover elkaar open te zetten. Dit zorgt voor maximale ventilatie. In de nachtelijke uren wordt de koele nachtlucht gebruikt om het gebouw af te koelen. Investeringen in zonwering en nachtventilatie zullen dan niet op de klassieke manier terugverdiend worden, daarentegen zal het zeker bijdragen aan een hogere productiviteit, betere schoolprestaties en verhoogde slaapkwaliteit. Het resultaat is een dalende energierekening en een verhoging van de woon/werkkwaliteit. Zo kan in alle weersomstandigheden optimaal gebruik gemaakt worden van het gebouw.