+31 (0)50 7271030

Foto-blog-30

Normakk roept bedrijven op bedrijfspanden te labelen

Normakk besteedde er eerder al aandacht aan: meer dan de helft van de bedrijfspanden in Nederland voldoet nog niet aan het verplichte energielabel C. Vanaf 2023 mogen bedrijfspanden die groter zijn dan 100 vierkante meter en lager scoren dan een C-label niet meer gebruikt worden. Nu is de komkommertijd begonnen en dat is een mooie tijd om de balans op te maken. Hoe is het een jaar later gesteld met de energiezuinige bedrijfspanden?

Aantal bedrijfspanden met energielabel C licht gestegen

Vorig jaar voldeed 25 procent van de energielabel-plichtige kantoorpanden aan een minimale energielabel C.* Dit jaar is dat aantal gestegen naar 32 procent. Dat is een goede ontwikkeling maar nog niet voldoende.
Uit cijfers van de RVO blijkt dat van de 96.000 energielabel-plichtige bedrijfspanden meer dan de helft nog niet voldoet aan de verplichting en ook nog geen energielabel hebben. Per saldo zijn er nog altijd 34.720 kantoorpanden zonder energielabel en die in de huidige situatie in 2023 niet meer gebruikt mogen worden.

Laat je bedrijfspanden keuren nu het nog kan

Het is nog geen 2023, maar wel 2020, dus de tijd begint aardig te dringen. Deze bedrijven hebben nog twee jaar de tijd om hun bedrijfspand te laten keuren en labelen. Toch blijft de grote stroom nog uit. De reden hiervoor is simpel: zolang het nog niet verplicht is, is de noodzaak niet aanwezig. Maar voor je het weet, is het zover. Bedrijfspanden die groter zijn dan 100 vierkante meter en lager scoren dan een energielabel C, mogen in 2023 niet meer worden gebruikt. Daar zit de overheid straks bovenop en als je dan niet voldoet aan de wetgeving dan loop je als bedrijf kans op duizenden euro’s boete. Duizenden ondernemers hebben straks een groot probleem.

De voordelen van energielabel C of hoger

Het verduurzamen van een bedrijfspand hoeft geen grote ingreep te zijn en is niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Met een paar eenvoudige maatregelen en aanpassingen kan een bedrijfspand in veel gevallen al een energielabel C of hoger krijgen.
Vorig jaar berichtte Normakk hier al over maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het toepassen van energiebesparende maatregelen kent alleen maar voordelen. Een energiezuinig gebouw verhoogt het gevoel van comfort, zorgt voor gezondere werknemers en het zorgt voor een flinke besparing op de maandelijkse energiekosten. En dan hebben we het nog niet eens over het positieve effect op de verhuur-of verkoopprijs van het pand. Kortom, je bedrijfspand voorzien van een minimaal energielabel C zorgt voor een win-win situatie.
Normakk roept bedrijfseigenaren op om werk te maken van het labelen van hun bedrijfspand. En dat roepen we niet uit eigen belang: op dit moment kunnen we de stroom klanten prima aan maar als straks het jaar 2022 teneinde loopt en bedrijfseigenaren kloppen dan bij ons aan dan zullen we mensen moeten teleurstellen en dat willen wij ten alle tijden voorkomen.

*Volgens de gegevens van het RIVM telt Nederland in totaal 96.000 energielabel-plichtige bedrijfspanden. Bron: RIVM