+31 (0)50 7271030

energy-label-6062644_1920

Is het verplichte Energielabel C per 1 januari haalbaar voor bedrijven?

In een artikel van Duurzaam gebouwd van 13 januari 2023 lazen we hoe het gaat met het verplichte energielabel dat sinds dit jaar vanaf 1 januari verplicht is. Normakk heeft als energiekeuringsbedrijf dagelijks te maken met dit thema. In dit blogbericht geven we een samenvatting van het betreffende artikel.

Risico op sluiting kantoorpand

Kantoorgebouwen die op 1 januari 2023 een energielabel D of slechter hebben, lopen het risico op sluiting. Vanaf die datum is het verplicht om een energielabel C of beter te hebben. Meestal zijn de kantoren relatief eenvoudig te renoveren naar energielabel C en kan er op een later moment worden besloten tot verdere verduurzaming.


Veel kantooreigenaren blijken te laat te zijn begonnen met het verduurzamen van het kantoorgebouw. Van de 60 miljoen vierkante meter kantoorruimte in Nederland heeft inmiddels 48% van de kantoren energielabel C, zo blijkt uit de meest recente cijfers van 1 juli 2022 van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daaruit blijkt ook dat 11% label D of lager en 41% nog niet geregistreerd is. In deze laatste categorie zitten ook kantoren die in beginsel wel voldoen aan minimaal label C, maar om verschillende redenen nog niet hebben geregistreerd.

Overheid stelt eindnorm van A+++ in 2050

Vaak wordt er pas gehandeld na het ontvangen van een boetebrief van de gemeente. Een reden van het (nog) niet te renoveren naar energielabel C is dat er veel onwetendheid is en de heersende idee is dat het niet zo’n vaart zal lopen. Echter, officieel is het zo dat deze gebouwen vanaf 1 januari 2023 niet meer gebruikt mogen worden. En vanwege de gascrisis bestaat er een grote kans dat overheden wel gaan handhaven.


Maar ondanks de deadline van 1 januari 2023 is er nog steeds alle reden om dit alsnog in orde te maken. De renovatie is goed te doen en de kosten zijn snel terugverdient. De overheid introduceert een eindnorm waar naartoe gerenoveerd moet worden. Deze ligt rond de A+++ in 2050. Dit geeft ruimte aan kantooreigenaren om verduurzamingsprojecten mee te nemen in de onderhoudsplannen voor komende jaren.

Renoveren in kleine stappen is haalbaar

Daarnaast is het is goed om dit in kleine stappen te doen. Begin eerst met de isolatie van dak, gevel en beglazing. Dan kom je al een heel eind. Met verlichting, bijvoorbeeld LED, kun je al relatief eenvoudig snelle stappen zetten. Daarna volgt de ventilatie die als het mogelijk is CO2- en vraaggestuurd gemaakt kan worden. Daarna de zonnepanelen en dan heb je al een volledige verduurzaming doorgevoerd uitgesmeerd over een aantal jaren. Eigenaren moeten rekening houden met doorlooptijden van de verschillende projecten en moeten daar dus niet al te lang mee wachten.


Begrijpelijk is dat men aan de kosten denkt en die graag zo laag mogelijk wilt houden. Maar men moet ook realiseren dat door de verduurzaming waarde aan het gebouw wordt toegevoegd. Energiezuinige panden worden hoger getaxeerd.


Als je kijkt naar de schaarste van grondstoffen, is het heel belangrijk dat we renoveren. Er zijn nog 40.000 kantoren in Nederland die nog geüpgrade of getransformeerd kunnen worden. Platgooien en nieuwbouw plaatsen is echt niet meer van deze tijd. We moeten ons realiseren dat we zuinig moeten zijn op de grondstoffen. Normakk raad gebouweigenaren aan een analyse van hun kantoren te maken en een energielabel aan te vragen. Wij zijn een erkende energiekeuringsdienst enhelpen bedrijven en bedrijfseigenaren graag verder met een energiescan en advies over verduurzamingsmaatregelen.