+31 (0)50 7271030

Foto-blog-10

Innovatie van groene chemie start in de provincie Groningen

Normakk is altijd nieuwsgierig naar innovaties op het gebied van groene energie. Vooral duurzame ontwikkelingen in de eigen regio hebben onze aandacht. Steeds meer bewuste ondernemers voelen zich geroepen om bij te dragen aan de terugdringing van de CO2 uitstoot. Onlangs kwam het bericht ons ter ore over een samenwerkingsverband tussen de provincie Groningen en achttien chemie-en energiebedrijven uit de provincie Groningen en Drenthe. Samen willen ze in totaal 2,8 miljard euro investeren in groene chemie in Noord- Nederland. Vorige maand presenteerden ze hun investeringsagenda.

Investeren in groene chemie

Initiatiefnemer voor dit samenwerkingsverband is Patrick Brouns, gedeputeerde van economische en financiële zaken in de provincie Groningen. De aanleiding voor het plan ontstond bij werkgroep Willems, opgezet door de rijksoverheid in 2014. De industrie van de Eemsdelta staat al jarenlang onder druk door oneerlijke concurrentie op elektriciteitsprijzen. De werkgroep stelde zichzelf daarom de vraag: hoe kunnen we de chemie in de Eemsdelta (groen) perspectief geven? Hierop werden destijds drie aanbevelingen gedaan. Ten eerste moet er meer worden samengewerkt in de industrie door gebruik te maken van elkaars diensten. Daarnaast moet de regio zich als eenheid presenteren naar Europa en de wereld en de derde aanbeveling is om te investeren in het verduurzamen van de sector. Op dit moment zijn de investeringen gebaseerd op olie en gas terwijl er wereldwijd een verschuiving van fossiele investeringen te zien is naar landen als Amerika, Saudi- Arabië en Afrika.

Streven naar 1300 kiloton CO2 negatief

Initiatiefnemer Patrick Brouns heeft deze aanbevelingen opgepikt en heeft in totaal achttien bedrijven bereidt gevonden om de handen ineen te slaan. Gezamenlijk gaan zij de krachten bundelen en hebben zich tot doel gesteld om de uitstoot van CO2 zover terug te dringen dat er een negatief CO2- saldo ontstaat. Het streven is om in 2050 te komen tot 1300 kiloton CO2 negatief.

Podcast Studio Energie

In een interview met Studio Energie Podcast op 5 maart 2019 legt Patrick Brouns uit wat de bedoeling is. “Groningen heeft een enorm agrarisch achterland dat enorme hoeveelheden rest-producten produceert. De suikers die daarin zitten kunnen voor een deel de gas en de olie als grondstof vervangen. Het andere deel kan uit groene elektriciteit worden omgezet in waterstof. Het streven is om door middel van bio-raffinage groene energie op te wekken als grondstof. Dat kan vervolgens worden ingezet voor verschillende chemieprocessen. Zo kan in de nabije toekomst de hele chemie in Emmen qua grondstof en brandstof groen gemaakt worden. “
Het zijn mooie plannen die we graag blijven volgen.

De gehele podcast is te beluisteren via I-tunes en via de Apple podcast-app.