+31 (0)50 7271030

Foto-blog-11-e1558209472608

Ingangsdataum BENG uitgesteld tot na 1 januari 2020

In een vorig blog bespraken we de ins en outs over BENG, de wet die de energieprestatie van gebouwen moet controleren en handhaven. Het is de bedoeling dat deze wet per 1 januari 2020 ingaat. Minister Ollongren van Binnenlandse zaken zal de definitieve plannen omtrent BENG deze zomer bekend maken maar Normakk is een en ander ter ore gekomen over deze plannen en daarover willen we je in deze blog informeren.

De stand van zaken rondom BENG

We zijn inmiddels halverwege de maand mei en benieuwd naar de huidige stand van zaken. Uit verschillende bronnen komt naar voren dat de BENG invoerdatum van 1 januari 2020 niet gehaald zal worden.
De reden hiervan heeft te maken met de ontwikkeling van de software die de berekeningen van de BENG indicatoren zal moeten registeren. Deze software wordt ontwikkelt door NTA 8800 en is nog niet klaar. In februari van dit jaar heeft Minister Ollongren tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer gezegd dat het belangrijk is dat de software tijdig gereed is.

Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw hadden de vertraging al zien aankomen. In een brief aan de minister vorig jaar uitten zij hun bezorgdheid en vroegen haar om tijdig uitleg en duidelijkheid te geven over de ingangsdatum van de software voor de BENG indicatoren. Volgens deze partijen zou er een periode van tenminste zes maanden moeten zitten tussen het beschikbaar komen van de NTA-softwarepakketten en de wettelijke ingangsdatum van BENG. Toch heeft de overheid destijds de datum niet veranderd met alle gevolgen van dien.

Overheid verantwoordelijk voor uitstel

De FedEC, vereniging van energieadviseurs, is van mening dat het voorlopige uitstel de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Binnenlandse zaken. Volgens FedEC-voorzitter Isabelle Sternheimde had het een hoop schade voorkomen wanneer het BKZ had erkent dat de NTA 8800 meer tijd nodig zou hebben. Volgens haar hebben vooral beginnend adviseurs en opleiders hier hinder van. “Veel beginnend adviseurs is aangeraden om te wachten met een Epa-opleiding tot het derde kwartaal, omdat dan de opleidingen voor de NTA 8800 zouden starten. Als de invoering van de NTA 8800 wordt uitgesteld dan loopt de hele branche vertraging op.” De FedEC is uiteraard wel voorstander van dat er pas gestart kan worden met een compleet product.

Zoals aangegeven zullen deze zomer de nieuwe plannen voor de BENG bekend gemaakt worden. Hoogstwaarschijnlijk zal dan ook de nieuwe ingangsdatum bekend gemaakt worden. Normakk blijft het in de gaten houden.