De ISDE subsidieregeling uitgelegd in 8 vragen en antwoorden
Voor duurzame maatregelen kun je als huiseigenaar en als zakelijke gebruiker subsidie aanvragen. De overheid heeft hiervoor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Omdat de voorwaarden en soorten maatregelen per jaar veranderen zetten we voor 2022 deze voor je op een rij. Dit doen we aan de hand van acht vragen en antwoorden. Deze zijn ook na te lezen op de website van Normakk.
Jaarlijks worden de voorwaarden van de verschillende subsidies aangepast. Voor 2022 gelden de volgende belangrijkste wijzigingen voor de ISDE:
• Lagere minimale oppervlakte eisen;
• Hogere subsidiebedragen voor warmtepomp, zonneboiler en isolatiemaatregelen;
• In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar;
• De 12 maanden eis van indienen van de subsidie blijft van kracht.
De nieuwe voorwaarden staan uitgebreid beschreven op de website van RVO.
1. Voor welke maatregelen geldt de ISDE?
De ISDE geldt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas) en aansluiting op het warmtenet.
2. Wanneer kunt u in aanmerking komen voor de ISDE?
Je kunt op twee manieren in aanmerking komen voor de ISDE. De eerste is als je eigenaar bent van de koopwoning en deze woning je hoofdverblijf is of direct na de verbouwing wordt. Het apparaat (zonneboiler of warmtepomp), aansluiting warmtenet en/of de isolatiemaatregelen zijn nieuw aangeschaft én je kunt dit aantonen met een betaalbewijs. De tweede manier is als zakelijke gebruiker. Zakelijke gebruikers zijn bedrijven, woningcorporaties, verenigingen, VvE’s, overheden en particuliere verhuurders. Dat kan met een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler. Voor Vereniging Van Eigenaars (VVE’s) geldt dat er naast een warmtepomp en zonneboiler, ook subsidie beschikbaar is voor een centrale aansluiting op een warmtenet van een appartementengebouw, kleinschalige windturbines en voor zonnepanelen.
3. Welke voorwaarden gelden voor de ISDE?
- Binnen 12 maanden na installatie van het eerste apparaat, isolatiemaatregelen en/of aansluiting op het warmtenet moet je een subsidieaanvraag indienen.
- De uitvoering is gedaan door een bouw- en/of installatiebedrijf. De uitvoering mag je niet zelf doen.
- Je laat de warmtepomp, zonneboiler installeren in een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018.
- Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
- Per 21 april 2021 kun je als woningeigenaar ISDE combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies.
4. Waar vraag ik de ISDE aan?
De subsidie vraag je aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook een stappenplan zodat je precies weet wat je nodig hebt om de aanvraag in te kunnen dienen.
5. Wanneer vraag ik de ISDE aan?
De subsidie kan aangevraagd worden binnen 12 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel.
6. Hoeveel subsidiebudget is er beschikbaar?
In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet.
7. Hoeveel subsidie kan ik krijgen?
Op de website van de RVO vind je de rekentool. Daarmee kun je berekenen hoeveel subsidie je kunt verwachten.
8. Kan ik subsidies en andere financiering combineren?
Ja dat kan. Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden. Bijvoorbeeld bij de installatie van een zonneboiler of bij de isolatie van het dak. Je kunt dan een subsidie combineren met een lening of hypotheek om de werkzaamheden te financieren. Bovendien profiteer je van het lage btw-tarief van 9% op de isolatiewerkzaamheden. Normakk informeert je graag over de mogelijkheden.Het stapelen van subsidies van de gemeente en van het rijk voor dezelfde maatregel kan als je ISDE-aanvraag is ingediend op of na 21 april 2021.
Heb je nog vragen of wil je dit nog eens na lezen? Klik dan hier of neem contact op met ons.