+31 (0)50 7271030

foto blog #52

Waarom een warmtepomp een goede investering is voor uw bedrijfspand

Warmtepompen zijn niet alleen geschikt voor woningen, maar ook voor bedrijfspanden. De verkoop van warmtepompen bereikt recordhoogtes en dit is niet voor niets. Steeds meer bedrijfspand-eigenaren overwegen om te investeren in een warmtepomp vanwege de voordelen op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en kostenbesparing. In dit blog bespreken we waarom het voor bedrijfspand-eigenaren verstandig kan zijn om te investeren in een warmtepomp en welke subsidieregelingen er beschikbaar zijn.

Toenemende aandacht voor duurzaamheid

Als bedrijfspand-eigenaar heb je vast al nagedacht over het verduurzamen van je bedrijfspand. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in zonnepanelen of led-verlichting. Maar ook het verwarmingssysteem van jouw pand is een belangrijk onderdeel om te verduurzamen. Met een warmtepomp als verwarmingssysteem draag je bij aan een beter milieu en laat je zien dat jouw bedrijf maatschappelijk verantwoord onderneemt.

Voordelen van warmtepompen

Warmtepompen hebben naast duurzaamheid nog meer voordelen. Zo zijn ze efficiënt in het verwarmen en koelen van een pand waardoor je bespaart op de energierekening. Daarnaast zijn warmtepompen onderhoudsarm en gaan ze langer mee dan traditionele verwarmingssystemen. Dit betekent minder onderhoudskosten waardoor je minder vaak het systeem hoeft te vervangen.

Mogelijkheid tot subsidie

Het investeren in een warmtepomp kan een flinke kostenpost zijn. Er zijn echter diverse subsidieregelingen beschikbaar voor bedrijfspand-eigenaren die willen investeren in duurzame verwarmingssystemen, zoals warmtepompen. Zo kun je als bedrijfspand-eigenaar aanspraak maken op de Energie Investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale regeling waarbij je een percentage van de investeringskosten kunt aftrekken van de fiscale winst. Daarnaast is er de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)-regeling. Deze regeling stimuleert bedrijven om duurzame energie te produceren en te gebruiken. Met deze regeling kun je een tegemoetkoming ontvangen voor de kosten van de warmtepomp. Normakk biedt je advies op maat, kijk op onze website voor de mogelijkheden.

Kies de juiste warmtepomp voor uw situatie

Er zijn verschillende typen warmtepompen beschikbaar en het is belangrijk om te kijken welke het beste past bij jouw bedrijfspand. Zo is een lucht/water warmtepomp geschikt voor panden met een goede isolatie en lage warmtebehoefte, terwijl een grond/water warmtepomp beter werkt voor panden met een hoge warmtebehoefte waarbij de grondwaterbron in de buurt is. Ook is er nog de hybride warmtepomp, die werkt in combinatie met een bestaande cv-ketel en is vooral geschikt voor panden waarbij het nog niet haalbaar is om volledig over te stappen op een warmtepomp.

Laat u adviseren door een expert

Het kiezen van de juiste warmtepomp kan lastig zijn en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het pand en de warmtebehoefte. Daarom is het aan te raden om je te laten adviseren door een expert op het gebied van duurzame verwarmingssystemen. Deze kan je helpen bij het kiezen van de juiste warmtepomp en bij het aanvragen van de benodigde subsidies.

Conclusie

Investeren in een warmtepomp als verwarmingssysteem voor jouw bedrijfspand heeft vele voordelen, waaronder duurzaamheid, energiebesparing en kostenbesparing. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar om deze investering aantrekkelijker te maken. Het kiezen van de juiste warmtepomp is heel belangrijk en daarom is het verstandig om advies in te winnen van een expert. Als bedrijfspand-eigenaar kun je zo bijdragen aan een beter milieu en tegelijkertijd kun je veel kosten besparen op de energierekening. De adviseurs van Normakk staan klaar om je hierin te adviseren.