+31 (0)50 7271030

IMG_4181-e1572348916196

Verduurzaming van huurwoningen levert geld op

De aandacht voor verduurzaming en energiezuinigheid van vastgoed neemt toe en dat is goed nieuws. Want behalve dat het beter is voor het milieu is het ook voordelig voor vastgoedinvesteerders in de verhuursector: het kan geld opleveren. Hoe dat werkt leggen we in dit blog-bericht uit.

Energielabel, hoe zit het ook alweer?

Eerst een kort overzicht over het energielabel:
Sinds 2008 moeten woningen bij de koop of huuroverdracht voorzien zijn van een energielabel. Dit energielabel toont aan hoeveel energie per m2 de woning naar schatting verbruikt. Als huiseigenaar kun je eenvoudig online een energielabel aanvragen met je Digid.
Ben je een investeerder in vastgoed dan kun je een uitgebreide energiekeuring laten doen door een gecertificeerd professional. Al zullen de meesten hiervan inmiddels op de hoogte zijn, de vraag is waaróm je als vastgoedeigenaar zou moeten investeren in duurzame, energiezuinige woningen. Normakk noemt 4 redenen waarom investeren in duurzame maatregelen ook voor huurwoningen aantrekkelijk kan zijn.

1. Lagere verbruikskosten, hogere inkomsten

De geïnvesteerde duurzame maatregelen hebben direct invloed op de verbruikskosten, die gaan omlaag. Dit biedt perspectief voor het verhuren van woningen met een all-inclusive huurprijs. De opbrengst bij eventuele vermindering kan in de jaarlijkse huurverhoging mee worden genomen.

2. Duurzaam vastgoed wordt meer waard

Het hebben van een energielabel is verplicht. Hoewel er nu nog niet gekeken wordt naar de hoogte van het energielabel zullen dergelijke regels wel steeds scherper worden. Wanneer je dus nu al begint met investeren in energiebesparende maatregelen, dan zal dat een positief effect hebben op de waarde van het vastgoedbezit.

3. Overheid helpt mee: subsidies

De overheid voert allerlei maatregelen uit ten behoeve van het Klimaatakkoord. Dit vertaald zich naar diverse voordelige subsidies op investeringen in energiebesparende maatregelen. Hierdoor levert de investering al snel meer op dan dat het daadwerkelijk kost. Via onze website houden we je op de hoogte van de verschillende actuele subsidies.

4. Vergroten van de concurrentiepositie

Als klap op de vuurpijl leveren alle energiebesparende investeringen ook nog eens een verbeterde concurrentiepositie op. Dat komt omdat een woning met een hoog energielabel extra interessant is voor huurders die relatief veel energie verbruiken: bijvoorbeeld (jonge) gezinnen of ondernemers met kantoor aan huis. Zelfs als de woning word verhuurd met een exclusieve huurprijs dan is die nog steeds aantrekkelijker dan eenzelfde woning om de hoek die voor een lagere prijs te huur staat: vanwege de lage woonlasten.
Kortom, Normakk zegt, doe er je voordeel mee!