+31 (0)50 7271030

Foto-blog-8

Normakk adviseert over een gasloos huishouden

Om de klimaatdoelstellingen te behalen voor 2015 streeft de overheid naar een energie-neutraal Nederland. Zo is er bijvoorbeeld de overheidsmaatregel die verplicht om woningen zonder gasaansluiting te bouwen, ingegaan op 1 juli 2018. De nieuwe bewoners zijn op die manier verplicht over te stappen op een gasloos huishouden. Hoe zit dat met de bestaande bouw? Bij het overstappen op een gasloos huishouden komt meer kijken dan even de cv-ketel vervangen voor een warmtepomp en een paar zonnepanelen aan laten leggen. Daarnaast zijn er meer oplossingen dan het aansluiten van een warmtepomp of het isoleren van de woning. Normakk geeft energieadvies op maat en stimuleert de energietransitie op weg naar een gasloos Nederland. In deze blog vertellen wij je welke stappen je zelf kan nemen om je woning gasloos te maken.

Stap 1: Zorg voor goede isolatie en ventilatie

Een eerste stap is het verbeteren van de isolatie van de woning. Door de woning te voorzien van vloerisolatie, dakisolatie of HR++ glas kan je al een flink verschil maken. Doordat de warmte in de woning beter behouden blijft hoeft de verwarming minder hard te werken. Een duurzame en kostenbesparende oplossing. Houdt wel altijd rekening met een gezond binnenklimaat. Veel woningen worden door natuurlijke ventilatie voorzien van verse lucht. Zorg altijd voor een juist ventilatiesysteem.

Stap 2: Kies voor lagetemperatuurverwarming

Als de woning goed geïsoleerd is kan je kiezen voor lagetemperatuurverwarming (LTV). Lagetemperatuurverwarming is vooral bekend in de vorm van vloerverwarming, maar kan ook toegepast worden als wandverwarming of voor speciale lage temperatuur radiatoren. Het gebruik van LVT wordt als comfortabel ervaren en is een stuk energiezuiniger dan ‘normale’ centrale verwarming. LVT kan gecombineerd worden met zowel een HR-ketel als met een warmtepomp.

Stap 3: Laat een warmtepompsysteem installeren

Een vervolgstap is het vervangen van de HR-ketel voor een warmtepomp. De warmtepomp zet warmte uit een duurzame bron, zoals uit de lucht of uit de bodem, om in bruikbare warmte voor de woning. Er zijn verschillende warmtepompsystemen. Voor bestaande woningen is een lucht/water pomp erg praktisch vanwege de losse buitenunit: deze kan overal geplaatst worden.

Stap 4: Koken op inductie

Vrijwel alle huishoudens die nog op het gas aangesloten zijn, koken op aardgas. Als je voor een gasloos huishouden kiest is overstappen op elektrisch koken een logische stap. Meestal kiest men dan voor een inductie of keramische kookplaat. Het voordeel hiervan is dat er weinig warmte verloren gaat. Het is ook veiliger want er wordt geen vuur gebruikt en een inductiekookplaat is makkelijk schoon te maken. Let er wel op dat het elektriciteitsverbruik hoger zal zijn en de huidige elektriciteitsaansluiting misschien vervangen moet worden voor een zwaardere aansluiting.

Stap 5: Laat de gasaansluiting afsluiten of volledig verwijderen

Ten slotte kun je ervoor kiezen volledig van het gas af te gaan. Je kunt de gasaansluiting laten verzegelen of helemaal laten verwijderen. Op dit moment zijn er voor het afsluiten nog vaak kosten aan verbonden. Vraag bij je netwerkbeheerder na wat de kosten hiervoor zijn. Zodra je geen gebruik meer maakt van de gasaansluiting vervalt het vastrecht; dat zijn de vaste kosten voor de gasaansluiting. Dat betekent dat het contract bij je energieleverancier aangepast moet worden.

Normakk biedt advies op maat

Om te kunnen bepalen wat voor jouw huis geschikt is, is een bouwkundige inspectie nodig en een intakegesprek met een deskundige installateur. Allerlei factoren spelen mee zoals het bouwjaar van het huis, de bouwkundige staat, gemaakte bouwaanpassingen, de grond waarop het huis staat, het energielabel, de gezinssamenstelling en uw persoonlijke wensen. Normakk kan helpen om deze en andere factoren in kaart te brengen. Daarnaast helpen wij je bij het vinden van andere duurzame oplossingen en geven we advies op maat over de beschikbare subsidies voor je bestaande woning. Neem vrijblijvend contact met ons.