+31 (0)50 7271030

new-housing-development-gad85f5669_1920

Laag energielabel minder aantrekkelijk tijdens verkoop

De energiezuinigheid van een woning wordt steeds belangrijker bij de verkoop. Normakk was zich hier al bewust van door de stijgende vraag naar energielabelkeuringen en energiescans. Nu blijkt dit ook uit wetenschappelijk onderzoek. Het gaat om een onderzoek dat is uitgevoerd door de universiteiten van Tilburg en Maastricht. In dit blogbericht belichten we de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek.

In dit onderzoek is gebleken dat ‘rood’ gelabelde (energielabel F en G) woningen tegen een groeiende prijskorting worden verkocht. De onderzoekers bestudeerden NVM-data van ruim 450.000 woningtransacties sinds 2018. Daaruit blijkt dat er sprake is van een prijskorting die voor een eengezinswoning in 2021 is opgelopen tot ruim € 30.000.

Overspannen woningmarkt maakt energiezuinigheid ondergeschikt in grote steden

Al jarenlang bestuderen onderzoekers het effect van het energielabel op het verkoopproces en al net zo lang blijken gunstige ‘groene’ energielabels (A en B) gepaard te gaan met een prijspremie bij verkoop.

De onderzoekers namen ook de effecten van het dit jaar vernieuwde energielabel onder de loep. “Kopers kunnen dankzij het energielabel sinds 2008 vooraf al inschatten hoe duur de te koop aangeboden woning wordt om warm te stoken”, zegt prof. dr. Dirk Brounen, hoogleraar economie in Tilburg. “Een zuinige A/B-labelwoning is dus voordeliger in stookkosten en sinds 2011 zien wij dan ook dat kopers bereid zijn om voor deze woningen iets meer te betalen bij de aankoop.”

Die zogenoemde ‘groene premie’ varieert tussen de 3% en 6% van de verkoopprijs van eengezinswoningen. Behalve in de vier grote steden, daar was de groene premie altijd al kleiner en in 2021 is deze – ondanks de vernieuwingen in het label – zelfs geheel verdwenen. Zeer waarschijnlijk is dat het gevolg van de overspannen woningmarkt in deze steden. “In de grote steden is een gunstig energielabel amper nog een troefkaart bij de verkoop”, zegt Brounen. “Daar wordt energiezuinigheid in de biedingsstrijd onder kopers nauwelijks nog op waarde geschat.”

Voordeel bij oversluiten hypotheek

Het oversluiten van de hypotheek levert bijna een kwart van de consumenten financieel voordeel op. Dat heeft Hypotheekonderzoek.nl berekend op basis van onderzoek van de Hypotheekbond. Bij vier op de tien oversluitingen biedt een duurzaam-label product de hoogste besparing. Een kwart van de huishoudens binnen deze groep heeft een woning met energielabel-A en kan daar direct van profiteren. De gemiddelde besparing via oversluiten is dan ruim € 9.400,-. Dat is ongeveer €1.000,- meer dan het meest gunstige reguliere product (zonder duurzaamheidskorting) — dit varieert per situatie.

De resultaten zijn gebaseerd op geanonimiseerd onderzoek van ruim 100.000 hypotheekdossiers vanaf 2013 en betreffen een momentopname. Het doorrekenen gebeurde met de Hypotheekbond Oversluitcheck.

Kopers kritischer en vermijden woningen met laag energielabel

Wanneer de focus wordt verlegd van de zuinigste naar de meest onzuinige woningen, blijkt dat kopers door de jaren heen steeds kritischer zijn geworden. Een koopwoning met label F of G wordt momenteel verkocht tegen een prijskorting van gemiddeld 6%. Deze ‘rode korting’ tekent zich steeds duidelijker af in de transactieprijzen. Dat geldt zowel voor eengezinswoningen als voor appartementen, zowel op het platteland als in de grote stad.

Bovendien is deze rode prijskorting ook aanwezig in de overspannen woningmarkt van 2021. “Het lijkt erop dat kopers de extra kosten van een rood energielabel steeds meer beginnen te vermijden. Een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Kosten waar kopers meer rekening lijken te gaan houden in hun aankoop”, aldus Linde Kattenberg, promovenda aan de Universiteit Maastricht.

Een economisch onderzoeksteam van de universiteiten van Tilburg en Maastricht voeren deze labelimpactstudie jaarlijks uit. De onderzoekers betrokken in hun onderzoek de NVM-transacties tot juli 2021. De recent gestegen energieprijzen maken dus nog geen deel uit van dit onderzoek. Deze volgen in de 2022-editie van dit onderzoek.

De voordelen van een energielabel

Onze conclusie is dat een duurzame en energiezuinige woning nog altijd de meeste voorkeur heeft. Behalve dat het leidt tot economische voordelen verkleint het de ecologische voetafdruk. Bent u van plan uw woning of bedrijfspand te verkopen? Wilt ook u hier zoveel mogelijk uithalen? Laat uw pand dan (opnieuw) keuren door een van onze medewerkers. Normakk voert een totale energiescan voor u uit. Dit geeft u een duidelijk beeld en overzicht van de energiezuinigheid van uw woning of bedrijfspand. Normakk kijkt samen met u naar de verschillende mogelijkheden om uw pand te verduurzamen zodat deze goed op de markt gezet kan worden.