+31 (0)50 7271030

Energielabel bedrijven aanvragen

Het energielabel voor bedrijven uitgelegd

Normakk krijgt dagelijks vragen van klanten over het energielabel voor hun bedrijf. Ondanks dat een energielabel verplicht is en ieder bedrijfspand moet zijn voorzien van een energielabel blijven er vragen over bestaan. Hoe moet het worden aangevraagd? Waarom is het verplicht? Wat gebeurt er als ik geen energielabel aanvraag?
Blijkbaar is de overheid er (nog) niet voldoende in geslaagd duidelijke voorlichting te bieden. Een goede reden voor Normakk om deze zaken rondom het energielabel nog eens over het voetlicht te brengen.

Het verplichte energielabel

Want waarom moet je als bedrijfseigenaar een energielabel voor je bedrijf aanvragen?
De reden hiervoor is simpel. De overheid heeft in 2015 besloten dat alle bedrijven een geldig energielabel moeten dragen om zo te kunnen bijdragen aan de terugdringing van CO2-uitstoot. Het is dus verplicht. Als je dit niet doet kan je een boete riskeren. Tegenwoordig wordt daar steeds meer op gecontroleerd. Maar, hoe moet je als bedrijf dan een energielabel aanvragen?

Stap voor stap naar een energielabel

Eerst moet het energielabel worden vastgesteld door een gecertificeerde energieadviseur. Het is niet mogelijk om dit zelf vast te stellen. Een keuringsbedrijf als Normakk kan dit snel voor u regelen. Vraag hier naar de mogelijkheden. En wat gebeurt er dan verder?
Nadat u contact heeft gezocht met ons komt een adviseur bij u langs voor de zogeheten opname van het pand. Hij of zij maakt foto’s en verricht metingen. Er wordt onder andere gekeken naar de type beglazing, de verwarmingsinstallatie, de koelinstallatie, het ventilatiesysteem en de verlichting. Aan de hand van deze gegevens wordt een energielabel berekend. Dit energielabel wordt bij de RVO geregistreerd en u ontvangt dit energielabel via de email samen met een overzicht van de energiebesparende maatregelen die u kunt nemen om het energielabel van uw bedrijfspand te verhogen.

De voordelen van een energielabel

Behalve dat het energielabel verplicht is, heeft het hebben van een energielabel ook zo zijn voordelen. Welke dan?
Ten eerste: met het vaststellen van het energielabel wordt in een oogopslag duidelijk welke maatregelen genomen moeten worden om uw pand duurzamer te maken. En wanneer u deze maatregelen laat uitvoeren verhoogd dit uw energielabel.
Ten tweede: een hoger energielabel betekent lagere energiekosten. De energiebesparende maatregelen, zoals de installatie van zonnepanelen of zonneboiler zorgt voor een directe verlaging van uw energierekening. Het geld dat u ermee bespaart kunt u vervolgens weer investeren in andere energiebesparende maatregelen zodat de energierekening nog verder daalt.
Ten derde: door de energiebesparende maatregelen zal het leef- en werkklimaat verbeteren. Dit betekent meer werkcomfort voor uw werknemers en is dus tevens een investering voor uw personeel. Een win-win situatie!

Heeft u ondanks dit overduidelijke verhaal toch vragen, laat het ons weten! Wij staan klaar voor hulp en advies.