+31 (0)50 7271030

foto-blog-39

Energieneutrale starterswoning haalbaar en betaalbaar

Normakk verdiept zich voor dit bericht in de woningmarkt. Hoe staat het ermee? Al jaren is er sprake van een woningtekort. Het is gebleken, uit onderzoek van VEH, dat 83% van de woningzoekers tegenslagen ondervindt bij het vinden van een geschikt woonhuis. De prijzen van de koopwoningen zijn gigantisch hoog waardoor het voor veel starters niet mogelijk is een geschikte woning te vinden. Wekelijks verschijnen in de media berichten over de grote problemen die starters ondervinden in hun zoektocht naar een betaalbare woning. Uit onderzoek van het CPB1 blijkt dat de woning kopzorg nummer 1 onder jongeren is. Dit moet en kan anders.

Onderzoek naar woningtekort

Verschillende instanties onderzoeken hoe het woningtekort kan worden verminderd en op welke manieren koopwoningen weer betaalbaar gemaakt kunnen worden. Uit een van deze onderzoeken blijkt dat nu dat een energieneutrale starterswoning tussen de 150.000 en 200.000 euro haalbaar is. Dat is goed nieuws. Daarbij blijkt uit ditzelfde onderzoek dat nieuwbouw (financieel) interessanter is dan bestaande bouw. Ten eerste liggen de v.o.n.-prijzen van nieuwe starterswoningen lager dan de k.k.-prijzen van bestaande starterswoningen. Ten tweede zijn de nieuwbouwwoningen al aardgasloos en toekomstbestendig. Dit in tegenstelling tot bestaande woningen; die hebben vaak te maken met een slechte energetische kwaliteit en zijn hoog in energieverbruik. Het is dan ook raadzaam om direct na de aankoop van een bestaande starterswoning om te isoleren. Normakk biedt hierin energieadvies op maat.

Onvoldoende samenwerking in bouwproces

Verder is gebleken dat het huidige tekort aan betaalbare starterswoningen te wijten is aan onvoldoende samenwerking bij het ontwikkel-, ontwerp- en bouwproces. De betrokken instanties zoals gemeenten, ontwikkelaars en bouwers werken onvoldoende samen. Dit brengt onnodige kosten en risico’s met zich mee en daardoor wordt de nieuwbouw vaak onbetaalbaar.
Om nu de starterswoning tussen de 150.000 en 200.000 euro te kunnen verkopen moeten er aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Woningtekort maatschappelijk probleem

De eerste voorwaarde is het reduceren van de bouwkosten en de bijkomende kosten door conceptmatige ontwikkeling en realisatie. Een nauwe samenwerking en afstemming tussen beleidsmakers, ontwikkelaars en uitvoerders is daarin essentieel.
Ten tweede moet de grote van de kavel niet groter dan 90m2 worden om zo de grondkosten te drukken. Als laatste moet er door gemeenten een sociaal prijsbeleid ontwikkelt worden voor de gronduitgifte van sociale koopwoningen zodat de huizen ook op lange termijn betaalbaar blijven.
Al met al bieden de resultaten uit dit onderzoek een duurzame oplossing voor een maatschappelijk probleem. Normakk houdt de ontwikkelingen goed in de gaten.